Τι είναι η μέθοδος άσκησης Callanetics

Γράφει για τη μέθοδο Callanetics,  η καθηγήτρια φυσικής αγωγής κ. Καμπουγέρη Κατερίνα υπεύθυνη για την πραγματοποίηση εκπαιδευτικών σεμιναρίων στην Ελλάδα.

Η μέθοδος είναι ένα σύστημα εκγύμνασης, ενδυνάμωσης και ευεξίας, που στοχεύει στην αλλαγή της σωματικής κατάστασης εσωτερικά και εξωτερικά, στον επαναπροσδιορισμό, και την εκπαίδευση της σωστής στάσης και κίνησης του σώματος. με την στοχευόμενη μικρή, εσωτερική και ελεγχόμενη σύσπαση, ή διάταση συγκεκριμένων μυïκών ομάδων σε κάθε άσκηση. Αφού εξασφαλιστεί η σωστή θέση σώματος γύρω από τους΄΄άξονες΄΄και με ενεργό το πυελικό έδαφος, εκτελείται  μεγάλος αριθμός  επαναλήψεων στοχευμένων μικρών εσωτερικών συσπάσεων.

Η συστηματική εξάσκηση της μεθόδου, μεταμορφώνει την εξωτερική εμφάνιση, ενώ εσωτερικά δυναμώνει τους μύες, ιδιαίτερα τους εν τω βάθει, βελτιώνει την ευλυγισία ανακουφίζοντας από μυοσκελετικούς πόνους και επαναφέρει την ευθυγράμμιση της σπονδυλικής στήλης (κύφωση, λόρδωση, σκολίωση) με ταυτόχρονη μείωση του λιπώδους ιστού.

Στο πρόγραμμα Callanetics, οι ασκήσεις εκτελούνται σε αργό ρυθμό χωρίς βιασύνη και με συνοδεία απαλής μουσικής, γεγονός που προσφέρει στους ασκούμενους ηρεμία και ευεξία. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα εκγύμνασης είναι ασφαλές και άμεσα αποτελεσματικό για άτομα που αντιμετωπίζουν μυοσκελετικά προβλήματα και για άτομα ανεξαρτήτου ηλικίας κα φυσικής κατάστασης, καθώς δεν πραγματοποιούνται ασκήσεις με αναπηδήσεις.

Με τη μέθοδο Callanetics, ενεργοποιούνται και οι εν τω βάθει μύες της πυέλου, της σπονδυλικής στήλης καθώς και οι στροφείς των αρθρώσεων ενώ δυναμώνουν οι κοιλιακοί, οι τετρακέφαλοι, οι προσαγωγοί, οι τρικέφαλοι κ.α. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα αποτελέσματα της συγκεκριμένης μεθόδου γίνονται εμφανή μέσα στις πρώτες δύο εβδομάδες,  καθώς 1 ώρα Callanetics αντιστοιχεί σε 12 ώρες άλλου προγράμματος άσκησης και μάλιστα χωρίς μηχανήματα ή εξωτερικές αντιστάσεις.

Η συγκεκριμένη μέθοδος, λοιπόν:

Δυναμώνει με ασφάλεια τους μύες που στηρίζουν τη σπονδυλική στήλη, από τους γοφούς, τη μέση, την πλάτη, τους ώμους και τον αυχένα, προλαμβάνοντας ή ανακουφίζοντας από τα χρόνια προβλήματα και τους πόνους.

Επαναφέρει στη σωστή στάση τη σπονδυλική στήλη (κύφωση, λόρδωση, σκολίωση).

 Βοηθά στην περίπτωση της οστεοπόρωσης.

Αλλάζει σχήμα στο σώμα χαρίζοντας  άμεση και εγγυημένη απώλεια πόντων, σύσφιξη και ευλυγισία.

Απευθύνεται σε όλες τις ηλικίες ανεξάρτητα από φυσική κατάσταση.Γράφει για τη μέθοδο Callanetics,  η
καθηγήτρια φυσικής αγωγής κ. Καμπουγέρη Κατερίνα υπεύθυνη για την πραγματοποίηση εκπαιδευτικών σεμιναρίων στην Ελλάδα.