Η άσκηση τον χειμώνα στο ύπαιθρο μπορεί να αποδειχτεί αρκετά ωφέλιμη αρκεί να τηρούνται κάποια μέτρα προφύλαξης. Δεν πρέπει η πτώση της θερμοκρασίας να αποθαρρύνει όσους θέλουν να βγουν από το σπίτι για να αθληθούν, αρκεί να μην υπάρχουν συνοδά προβλήματα υγείας, απαγορευτικά για άσκηση τον χειμώνα σε ανοιχτό χώρο.
Το ντύσιμο κατά την άσκηση τον χειμώνα, όταν αθλούμαστε έξω, προτείνεται να είναι με αλλεπάλληλες στρώσεις ρούχων, «σαν τα κρεμμύδια», ώστε να αφαιρούμε τα περιττά ρούχα κατά τη διάρκεια της άσκησης, προσέχοντας αφενός να μην πάθουμε υποθερμία (δηλαδή να μην πέσει κάτω από τα φυσιολογικά όρια η θερμοκρασία του σώματός μας λόγω του κρύου) και αφετέρου να μην αφήσουμε τον ιδρώτα που παράγουν οι ιδρωτοποιοί αδένες να παγώσει πάνω μας, καθώς έτσι κινδυνεύουμε να αρρωστήσουμε.
Η ιδανική ένδυση στο κρύο έχει ως εξής:
Κατάσαρκα φοράμε μία λεπτή συνθετική μπλούζα (με κοντά ή μακριά μανίκια), η οποία απορροφά τον ιδρώτα και δεν του επιτρέπει να παγώσει και να εξατμιστεί πάνω στο σώμα μας. Οι βαμβακερές μπλούζες αντενδείκνυνται, γιατί μουσκεύουν με τον ιδρώτα και στη συνέχεια παγώνουν, με αποτέλεσμα να παγώνει και το σώμα. Από πάνω βάζουμε ένα πουλόβερ τύπου fleece, το οποίο λόγω της πυκνής του ύφανσης κρατάει το σώμα μας ζεστό, με αποτέλεσμα να μας προστατεύει αφενός από το κρύο και αφετέρου από τις μυϊκές κακώσεις. Προαιρετικά από πάνω βάζουμε ένα αντιανεμικό, ή αδιάβροχο μπουφάν από λεπτό συνθετικό ύφασμα, αν οι καιρικές συνθήκες είναι πολύ κακές.
Για το κάτω μέρος του σώματος προτιμούμε μία βαμβακερή φόρμα και δεν παραλείπουμε να φορέσουμε χοντρές (ισοθερμικές) κάλτσες, όπως αυτές που φοράμε όταν κάνουμε σκι, για να προστατέψουμε τα πόδια από το κρύο. Στα χέρια φοράμε γάντια, κατά προτίμηση μάλλινα, ή fleece, όταν βρέχει, ή χιονίζει, ώστε να μη βραχούν.
Αν κάνει πολύ κρύο, φοράμε οπωσδήποτε σκούφο στο κεφάλι και προαιρετικά γυαλιά ηλίου, τα οποία προστατεύουν τα μάτια από το δυνατό άνεμο και την χιονοθύελλα. Οι ιδανικοί σκούφοι είναι μάλλινοι απέξω και διαθέτουν επένδυση από fleece, ώστε να μη μουσκεύει το κεφάλι μας από τη βροχή, ή το πυκνό χιόνι.
Τα αθλητικά παπούτσια να είναι ένα νούμερο μεγαλύτερα, ώστε να μη μας στενεύουν όταν τα φοράμε με χοντρές ισοθερμικές κάλτσες. Επίσης αποφεύγουμε να σφίξουμε πολύ τα κορδόνια, ώστε να μην εμποδίζουμε την κυκλοφορία του αίματος στα κάτω άκρα.
Πριν την άσκηση τον χειμώνα θα πρέπει να κάνουμε καλό ζέσταμα με διατάσεις και να φροντίζουμε να έχουμε μαζί μας ένα μπουκάλι με νερό, ή ισοτονικό ποτό, ώστε να αναπληρώνουμε τα υγρά και τους ηλεκτρολύτες που χάνουμε κατά τη διάρκεια της άσκησης.
Μετά το τέλος της άσκησης τον χειμώνα αφαιρούμε γρήγορα τα ρούχα της προπόνησης και κάνουμε ένα ζεστό μπάνιο, φορώντας στεγνά και ζεστά ρούχα. Δεν κάνουμε άσκηση τον χειμώνα στο ύπαιθρο αν έχουμε κάποια ίωση, ή άλλη λοίμωξη του αναπνευστικού.
Συνήθως όσο πέφτει η εξωτερική θερμοκρασία τόσο «παγώνει» η διάθεσή μας να γυμναστούμε έξω. Η άσκηση όμως τον χειμώνα σε εξωτερικό χώρο είναι λιγότερο αποπνικτική και ο οργανισμός μας «καίει» μέχρι και 12% περισσότερες θερμίδες, λόγω της επιτάχυνσης του μεταβολικού ρυθμού, την οποία προκαλεί το κρύο. Οι απότομες μεταβολές της κλίσης, ή της ποιότητας του εδάφους που συναντούμε στο ύπαιθρο έχουν ως αποτέλεσμα την περαιτέρω αύξηση των καύσεων και την καλύτερη εκγύμναση των μυών.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα αρκετών μελετών, η ιδανική θερμοκρασία του περιβάλλοντος για τη βελτίωση της απόδοσης κατά την άσκηση είναι μόλις 10º C και όχι 20-22º C, η οποία είναι η μέση θερμοκρασία που επικρατεί σε όλους τους κλειστούς χώρους κατά τους χειμερινούς μήνες, συμπεριλαμβανομένων και των γυμναστηρίων.
Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η άσκηση τον χειμώνα στο ύπαιθρο μπορεί να είναι αρκετά ωφέλιμη, αρκεί να τηρούνται τα μέτρα προφύλαξης, να υπάρχει μέτρο και να ζητείτε η ιατρική γνώμη όταν υπάρχουν προβλήματα υγείας.